міксоматоз  кролів – симптоми, профілактика й лікування

Міксоматозом називається дуже серйозне запальне захворювання, розповсюджувачем якого є вірус. Воно здатне вразити абсолютно всіх кролів, будь то домашні або дикі. Супроводжується недуга виникненням утворів у вигляді шишок і складною формою кон’юнктивіта із гнійними виділеннями.

Прояв міксоматозу у кролів та інкубаційний період

міксоматоз кролів

Хворий кролик міксоматозом

До прояву початкових ознак хвороби (інкубаційний період) може пройти кілька днів. Звичайно мінімальний строк становить 6 діб. Через 11 днів симптоми стають зовсім явними. Міксоматоз з початку   свого розвитку виявляє себе майже непомітними ознаками. Тільки при уважному огляді кролика можна побачити червоні мітки, що вийшли на шкірному покриві.

Поступово росте температура тіла: вона може досягати 41 градуса, а потім падає до норми. Подальший перебіг хвороби проявляється кон’юнктивітом. Ока тварин сльозяться, на них утворюються згустки гною, слизувате око запалюються. Ще однією ознакою недуги стає виникнення пухлин. Спочатку це тільки маленькі непримітні горбки. Але пізніше їх обсяги збільшуються. У деяких випадках розміри утворів можуть бути не настільки значними – із зернятко проса, а в інших – по-справжньому величезними, досягаючи величини голубиного яйця.

Набряки драглистого характеру проявляються в різних зонах голови тварину. Це ніс, вуха, віка кролика. Також набряки виникають на полових органах, іноді на анальному отворі. Вушка “в’януть”, шкіра голови опухає, її більші складки нагадують левину голову. Тварина не може повноцінно дихати, оскільки вся ротова порожнина запалюється. З неї виділяється гнійний слиз. Часом кролики дихають із інтенсивними хрипами.

У більшості випадків усі симптоми тривають максимум 11 діб. Потім кролик стає байдужий до їжі, води, ніяк не реагує на голоси, звуки, дотики. Якщо тварина не відрізнялася гарним імунітетом, вона вмирає. Якщо ж кролик досить сильний, при правильному лікуванні він іде на поправку. Після остаточного одужання ніяких ознак важкої недуги не залишається.

Симптоми міксоматозу, характерні для окремих різновидів захворювання

Міксоматоз  може бути двох видів: класичний (отічна) і нодулярний (вузликовий).

Перший вид являє собою   хворобу, що динамічно розвивається, яка закінчується практично завжди смертю кролика. Уважається, що отічна форма міксоматозу не підлягає лікуванню.

Проявляється недуга запаленням слизуватої оболонки ока, яке переростає в кон’юнктивіт. При цьому можна спостерігати утвір кірок. Набрякає також носова порожнина, тварині важко дихати, з горла вириваються хрипи й виходять гнійні згустки. Пухлини покривають усе тіло кролика. Заповнені вони рідиною. Сам звірок почуває себе дуже погано – дивиться понуро, у погляді біль і туга, до їжі тварина не доторкається. Вушка відвисають. Буквально через десять доби кролик умирає.

Як тільки про хворобу стає відомо, кролика необхідно відразу  віднести подалі від інших особин, щоб ті не інфікувалися. Якщо ж він помер від міксоматозу, слід вилучити тіло з розплідника. Бажано утилізувати останки.

Другий вид захворювання – вузликовий – не так небезпечний для захворілих тварин, як вище описаний. При вузликовому міксоматозу багато кролів залишаються в живих (близько половини від загальної кількісті, як показує статистика). Недуга в цій формі добре лікується.

Читайте також  Чому дохнуть кролі

Ознаками є наступні: вузлики (маленькі шишечки) виникають то в одному, то в іншому місці тіла кролика, найчастіше  на голові. Вони мають властивість зникати, а пізніше знову повертатися. Найбільше  вузликів виникає в районі очей і навколо вух.

YouTube Preview Image

Друга стадія захворювання характеризується кон’юнктивітом з виділеннями гною, віка тварини закриваються, і кролик не має сил їх відкрити, внаслідок чого він на якийсь час нічого не бачить. Дихає тварина з надривом. Відзначається нежить.

Найчастіше інші захворювання виникають на тлі міксоматозу. Це може бути, наприклад, стоматит. У даних випадках перебіг хвороби проходить набагато важче.

Так само кролики часто піддані таким захворювання як кокцидіоз, що це за захворювання й симптоми читайте тут.

Не менш небезпечним є захворювання вірусна геморагічна хвороба кролів докладніше читайте перейшовши по цьому посиланню.

Чому заражаються кролики, і чи загрожує  небезпека занедужати людині?

Міксоматоз кролів заробити неважко. Звичайно кролики заражаються цією недугою від комах, що є його переносниками. Інфікувати тварину в стані блохи й воші, що нерідко живуть на хутрі кролика, численні мошки, яких завжди багато в місці розведення кролів, комарі, навіть мухи, які кусають кролика.

Можливе зараження також через пазурі хижих птахів. На шипах теж може бути небезпечний вірус міксоматозу. Трапляється, що один кролик може інфікувати іншого статевим шляхом. І хоча такі випадки досить рідкі, побоюватися їхнього виникнення варто.

На людей дане захворювання не поширюється. Йому піддані хіба що миші й пацюки, але лише певних видів.

Лікування кролів від міксоматозу, чи ефективно  воно?

Якщо захворілій тварині вчасно не надати необхідну допомогу й не пролікувати його, хвороба може привести до летального результату. Якщо ж лікування здійснене, але не належною мірою , вихованець може занедужати знову. Недуга активізується в короткий термін, найчастіше вбиваючи кролика за які-небудь кілька днів. У багатьох випадках навіть досвідчені ветеринари відмовляються брати на лікування інфікованих тварин, уважаючи, що це не принесе ніякої користі.

міксоматоз кролів

Кролик уражений міксоматозом

Якщо ж кролика вирішено вести до одужання, слід дотримуватися наступних правил. Тримати кролика необхідно в комфортних теплих умовах, тільки в такому випадку прогресування міксоматозу можна зупинити. У випадку відмови кролика від їжі ветеринар вдається до допомоги спеціальних медикаментів, дія яких спрямовано на доставку живильних речовин в організм тварини.

Найбільш ефективне лікування, проведене  на початку розвитку захворювання. У цьому випадку кролика рятують імунномодуляторами, сильними антибіотиками. Наявні на шкірі ранки змочують розчином йоду на спирті. Якщо хвороба переможена, і тварина пішла на одужання, а то й вилікувалося повністю, необхідно протягом  трьох місяців тримати його в карантинних умовах, що дозволить попередити можливі рецидиви й дасть кроликові зміцніти після важкої недуги.

Читайте також  Що робити якщо в кроля відмовили задні або передні лапи

Один з методів лікування, здійснюваного тільки професійними ветеринарами, є введення ін’єкцій під шкіру тварин. Застосовується в цих випадках “Гамавіт” (в обсязі двох міллі-літрів). Якщо спостерігається зневоднювання вихованця, “Гамавіт” уводять разом з “Рінгером” (у вигляді розчину). Так лікують кролика доти  , поки він не видужає остаточно.

По одному (1 мл) в день – така достатня доза препарату “Фоспренілу”, який також уводиться ін’єкційно. Інші ліки при міксоматозі:

“Байтрил”, яким напувають кролика протягом тижня в дозі (1 мл)  на 10 кілограмів маси тварини раз у день.

Краплі в носову порожнину.

Незалежно від того, чи розбирається  господар у методах лікування кролів чи ні, при виявленні перших ознак міксоматозу йому слід негайно звернутися до ветеринара.

Наполегливо рекомендуємо ознайомитися з найпоширенішими  захворюваннями в кролів.

Чи завжди  допомагає вакцина від міксоматозу?

Вакцинація при міксоматозі кролів не завжди дає позитивні результати. Іноді причиною цьому служить той факт, що власник тварин не підтримує імунітет своїх вихованців на досить високому рівні. Другий фактор, що впливає на розвиток хвороби, полягає в пізньому профілактичному щепленні: тобто  якщо ін’єкція введена вже після настання захворювання кролика.

вакцина від міксоматозу

Якщо господар узявся до розведення кролів, йому слід обов’язково дотримуватись правил утримання кролів й вчасно проводити профілактичні заходи, інакше кролик може занедужати, і вакцина вже не знадобиться. Існує думка, що маленьких кролів прищеплювати не можна, але це помилковий погляд. Насправді кроленят не тільки можна, але й обов’язково потрібно піддавати вакцинації, оскільки їх імунітет у молодому віці справляється із хворобами навіть краще, чим у дорослих особин.

Вакцина може не допомогти захворілому кроликові й у тому випадку, якщо вона була придбана з рук, у невідомих осіб або в підпільній фірмі. Купувати ліки потрібно тільки у   ветеринарних аптеках, що зарекомендували себе. Саме там медикамент зберігають із дотриманням усіх  норм, що вимагаються, і правил.

У домашніх умовах придбану вакцину треба тримати тільки в холодильнику.  У кімнаті ж і під світлом лампи її зберігати не можна.

Якщо ліки розкриті, а також у випадках, якщо минув строк придатності вакцини, слід негайно позбутися від медикаменту. Ліки можуть не принести очікуваних успіхів і тоді, коли ним скористалися без попередньої профілактики тварини від глистів і кокциді. На впакуванні кожної вакцини подається інформація, що розповідає, як правильно прищеплювати кролика: даної інструкції потрібно дотримуватися неухильно, інакше можна не тільки не полегшити страждання кролика, але й зовсім погубити його.

Профілактичні заходи, спрямовані на попередження міксоматозу кролів

Найголовніше , що потрібно проробити з метою профілактики кролів від захворювання міксоматозу , – щороку  проводити планову вакцинацію всіх особин. Крім цього важливо дотримуватися й іншим правилам, спрямованим на підтримку гігієни тварин. Слід оберігати кролів від контактів з людьми, яких вони не знають, адже люди, як і зазначені вище комахи, теж можуть нести в собі інфекцію й заразити кролика.

Читайте також  Вакцинація кролів від небезпечних захворювань

Клітки, у яких утримуються кролі, необхідно ретельно мити, чистити, не допускаючи забруднень. Усю територію навколо приміщення, а також зону, де гуляють кролики, потрібно також піддавати санітарній обробці. Напувати й годувати вихованців необхідно перевіреним і свіжим кормом і чистою водою, періодично міняти старі ошурки на свіжі. Тварин необхідно час від часу обробляти з метою попередження зараження ектопаразитами, причому робити це потрібно навіть відносно  тих кролів, які за межі клітки або двору не виходять.

У ході у ветеринарів і тих, хто займається розведенням кролів, вакцина за назвою В-82. Це живі природні ліки, що здатні зміцнювати імунітет, роблячи його стійким саме до описуваної недуги. Воно дає гарантію, що після введення його кроликам, звірі не будуть боліти міксоматозом протягом  як мінімум восьми місяців.

Уводять ліки двічі по одному мл. Курс профілактичного лікування становить від місяця до 45 днів. Потім робиться перерва на три місяці, після чого курс відновляється. Уже через тиждень після введення вакцини В-82 організм кролів міцнішає  й може протистояти міксоматозу. Дану процедуру рекомендується проводити в березні кожного року.

Чи небезпечне  м’ясо захворілих міксоматозом кролів у їжу?

міксоматоз кролів

міксоматоз кролів

Дотепер   ніхто не зміг дати точної відповіді на запитання: чи дозволяється  вживання м’яса уражених міксоматозом кролів. Якщо опиратися на медичну точку зору, даний продукт не буде нести якої-небудь шкоди організму людину, оскільки люди не можуть заразитися міксоматозом. Зрозуміло, якщо ухвалене рішення з’їсти м’ясо хворої тварини, різати останнього потрібно ще до його смерті, а потім дуже добре вимити й прожарити м’ясо. Кролики, що вмерли від діагнозу міксоматоз , ще й пролежали кілька доби однозначно вживати в їжу не можна.

Однак існують і інші думки на цей рахунок, як, наприклад, думка багатьох, що м’ясо хворого кролика в жодному разі  не варто їсти, інакше можна підхопити страшну інфекцію або просто отруїтися. Такі люди звичайно позбуваються від тіл загиблих кролів, спалюючи їх у полум’ї вогню, а після дезінфікують приміщення, де жив вихованець, і зону поруч із ним.

Є й компромісний варіант: м’ясо міксоматозного кролика їсти можна, але не всякий на це насмілиться. Справа в тому, що хвора тварина зовні виглядає дуже неприємно – воно буквально повністю обростає пухлинами, а ока його запливають. Банальне почуття бридливості багатьом не дозволяє з’їсти навіть шматочок м’яса хворого кролика. Враховуючи всі три доводи, можна зробити висновок: смажене м’ясо померлого від міксоматозу кролика не заразить людину інфекцією, тому вживати його в їжу теоретично дозволяється, однак цьому може перешкодити бридливість і відраза до зовнішнього стану змученого недугою тварину.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *