Вакцинація кролів від небезпечних захворювань

Кролики, яких розводять на м’ясо і хутро або декоративних домашніх улюбленців, як і інші тварини, потребують  обов’язкової вакцинації. Саме щеплення від найпоширеніших  вірусних захворювань тварин не тільки продовжать життя вихованцеві, але й убезпечать перебування людини поруч із домашнім улюбленцем.

Чому так важлива вакцинація кролів

Такі домашні вихованці, як кролики, дуже сприйнятливі до різних інфекцій. І навіть постійне знаходження вуханя в приміщенні не врятує його від розвитку хвороби.

Навіть найпоширеніші  хвороби кролів, такі як глисти й міксоматоз в 99% випадках призводять до загибелі тварини.

Для того щоб максимально продовжити життя улюбленому вухатому другові, фахівці радять проводити профілактичну вакцинацію тварин. Процедура практично безболісна для кролів, і проводиться приблизно раз в 9-12 місяців, залежно від  вакцини. Єдиною умовою для проведення вакцинації є те, що необхідна повна впевненість у тому, що кролик абсолютно здоровий.

Від яких хвороб необхідно робити вакцинацію кроликові

вакцинація кролів

вакцинація кролів комплексною вакциною

Існує ряд хвороб, яким найбільш піддані такі домашні улюбленці, як кролики. Радимо ознайомитися з ними й можливими ознаками хвороб:

Сальмонельоз (паратиф). Дана хвороба може виникнути практично в будь-якого домашнього вихованця. Основними ознаками хвороби є відмова від їжі тваринами, супроводжується блювотою або поносом. У такому випадку необхідно зробити вакцинацію проти вірусу сальмонели.

Пастерельоз супроводжується, як правило, високою температурою тварини, лихоманкою й пневмонією. Від даного вірусного захворювання найчастіше  вакцинують молодих тварин. Варто помітити, що самок вакцинують тільки у випадку виникнення хвороби.

Сказ кролів вражає їхню центральну нервову систему й призводить до загибелі тварини.

Лістеріоз найчастіше виникає в самок кролів. При цьому захворюванні кролиці міняються в поведінці, стають апатичними, відмовляються від їжі.

Слід помітити, що при виникненні сказу й лістеріозу в місцях масового розведення кролів, вакцинації піддаються всі тварини для того, щоб уникнути випадків масового зараження хворобою.

Читайте також  міксоматоз  кролів - симптоми, профілактика й лікування

Які вакцинації необхідні кроликові

вакцинація кролів проти міксоматозу

вакцинація кролів проти міксоматозу

Найпоширеніші  вакцини, які вводяться кроликам – від вірусної геморагічної хвороби (ВГХ) і проти міксоматозу. Розроблено 2 способи найбільш ефективної вакцинації тварин:

Вакцинація кролів загального типу відбувається в такий спосіб:

  1. у віці 45 днів роблять перше щеплення;
  2. друге щеплення повинно бути введено не пізніше чим через 3 місяця після першої;
  3. кожні наступні 5-6 місяців необхідно робити ревакцинацію для закріплення імунітету тварини.
  4. Вакцинація кролів проти ВГХ і міксоматозу повинна проводитися за графіком :
  5. у віці 45 днів робиться перше щеплення проти ВГХ;
  6. по закінченні 2 тижнів проводиться щеплення проти міксоматозу;
  7. через 3 тижні повторно проводиться вакцинація проти міксоматозу;
  8. через 2 тижні проводиться завершальна вакцинація кролика проти ВГХ.

Слід зазначити, що наступну вакцинацію кролика необхідно робити кожні півроку. У такому випадку тільки ви зможете максимально захистити домашнього вихованця від пагубної дії вірусів.

Як підготуватися до вакцинації кролів

До будь-якої вакцинації тварину обов’язково потрібно заздалегідь підготувати. По-перше, необхідно обстежити тварину на можливі хвороби кролів, тому що щеплення хворої тварини може не тільки не дати ефекту, але й збільшити ситуацію із протіканням захворювання. По-друге, за тиждень- два до вакцинації потрібно дати кроликові препарат від глистів для профілактики.

Якщо ви тільки придбали кролика, не слід відразу проводити вакцинацію. Найкраще  влаштувати інкубаційний період вихованцю. Протягом тижня-  двох по наглядайте за твариною, якщо немає підозр на яку не-будь хворобу, можете прищеплювати кролика.

Процес вакцинації кролів

Вакцинацію кролів можна робити як у спеціальних установах, наприклад, ветеринарних клініках, так і в домашніх умовах.

на фото вакцинація кролів

вакцинація кролів у ветеринара

Що стосується вакцинації кролів у ветеринарних установах. Рекомендуємо обов’язково бути присутнім безпосередньо при процесі щеплення. По-перше, ви зможете проконтролювати стерильність шприців, наявність вакцини й, властиво, саме щеплення, по-друге, постарайтеся якнайбільше   довідатися про препарат, яким вакцинують тварину. В ідеальному варіанті – візьміть виписку про те, яким засобом щеплена тварина. Це може знадобитися при виникненні реакції на щеплення.

Читайте також  Вірусна геморагічна хвороба кролів - як зменшити ризики

Найчастіше , після декількох щеплень кролів, їх господарі задаються питанням, а чи можна  проводити вакцинацію в домашніх умовах? Відповідь проста – звичайно, можна! По-перше, це заощадить ваш час, по-друге – помітно заощадить гроші. Але, перед тем, як провести процедуру вакцинації кролика, постарайтеся переглянути відповідне відео або одержати консультацію про правильну вакцинацію у ветеринара.

Для проведення вакцинації в домашніх умовах вам буде потрібно відповідна вакцина й інсуліновий шприц, який можна придбати в будь-якій аптеці. У середньому, разова ін’єкція становить дозу в 0,5 мл, а вакцина розводиться звичайною водою. Сама ін’єкція вводиться в область холки тварини під шкіру або в область задньої лапки кролю. Перед вакцинацією обов’язково дезінфікуйте область уколу. Також необхідно обов’язково дотримуватися умов зберігання вакцинації, строк придатності й способи зберігання описує кожний виробник противірусного препарату.

Дія вакцини для кролика

Для того щоб кролик одержав імунітет проти якої-небудь можливої інфекції необхідно дотримуватися чіткого графіку щеплень. Але що ж робить вакцина в організмі тварини? Як сприяє блокуванню виникнення хвороби кролів?

Вакцина, уведена в організм тварини, сприяє виробленню антитіл до конкретних інфекцій і вірусам. Також саме вироблені організмом антитіла сприяють загибелі вже виниклих бактерій інфекції. Так що, якщо в організм привитого кролика попадає інфекція, антитіла вже готові боротися з нею. У випадку, якщо кролик не щеплений, для боротьби з вірусом потрібно набагато більше часу й сил, і іноді організм тварини просто не в змозі впоратися із хворобою.

Заходи, які необхідні після вакцинації кролика

Вакцинація кролів – процес досить складний у плані необхідних заходів. Після щеплення, кролика необхідно тримати протягом  (мінімум!) тижня на строгому карантині. Тому що саме в момент вироблення організмом противірусних антитіл, тварина найбільш піддана до влучення інфекцій в організм. Обов’язково необхідно стежити за поведінкою вихованця. Якщо кролик після вакцинації став млявим, відмовляється від їжі, неодмінно зверніться до ветеринара.

Читайте також  Хвороби кролів та їх лікування

Що стосується харчування тварини, то питань отут не виникає, годівля кролів може бути звичайною, але  води повинно бути трохи більше, тому що кролики після вакцинації вживають більше рідини. Також побічним ефектом після вакцинації кролів може стати рясне слиновиділення , але це всього лише реакція на компоненти вакцини. Як правило, це не є приводом для занепокоєння, і симптоми зникають через день-два.

Як довго діє вакцина

Рекомендується робити вакцинацію кролів не рідше, чим раз у півроку. Відповідно, стійкий імунітет тварини до збудників тієї або іншої хвороби кролів зберігається протягом  періоду між вакцинаціями, тобто до 9 місяців. Далі ризик проникнення в організм вихованця шкідливої інфекції зростає. Період дії введеного препарату залежить індивідуально від кожної тварини й від марки використовуваної вакцини.

Яких кролів не можна прищеплювати

Існує думка, що дорослих кролів, які не були раніше щеплені, не можна піддавати вакцинації, тому що вона може згубно впливати на організм. Поспішаємо вас завірити, що ця думка не більше, ніж черговий міф. Вакцинацію кролі переносять однаково в будь-якому віці. Так само як і піддаються дії хвороби тварини також однаково. Що ж стосується самок тварин, то вагітних кролиць і самок під час годівлі краще не прищеплювати. Дочекайтеся відлучення кроленят і вакцинуйте тварину.

Відео про те як вакцинують кролів

YouTube Preview Image