Вся правда про цекотрофи або чому кролик їсть свій кал.

На відміну від більшості інших ссавців, у нормальному стані в кроликів спостерігається два типи калових мас: калові кульки (круглі, сухі, звичайно спостережувані в туалеті) і цекотрофи, останні проводяться у відділі кишечнику кролика, який називається цекум або інакше – сліпа кишка. У сліпій кишці втримується величезна кількість різних бактерій і грибків, які життєво необхідні кроликові. Флора сліпої кишки виробляє необхідні кроликові кислоти й вітаміни, які не синтезуються безпосередньо в організмі кролика.

цекотрофи у кролівТак як же кролик одержує ці вітаміни? Він поїдає кал відразу після випорожнення. Звучить неприємно? Але тільки не для кролика! Цекотрофи – це не стільки фекалії, скільки необхідна кроликові кормова добавка. Звичайно кролик “відкладає” цекотрофи в певний час, який може варіюватися.

Деякі кролі “відкладають” цекотрофи ранком, деякі ввечері, а хтось уночі. У кожному разі, кролики звичайно роблять це в той час, коли ви не спостерігаєте за ними; напевно, тому цекотрофи одержали назву “нічний кал”.

Кожний, хто живе із кроликом, бачив калові кульки. Це досить маленькі, коричневі кульки, які кролик найчастіше  залишає в туалеті (вони круглі, сухі й мають склад майже цілком з, не перевареного кроликом, волокна). Звичайно кролики не поїдають цей кал, хоча деякі все-таки можуть спробувати кульки на зубок.

Нормальні цекотрофи – це темно-коричневі “шовковичні ягоди”. Цекотрофи складаються з маленьких, м’яких, блискучих кульок, склеєних слизом, вони сформовані в подовжені маси. Цекотрофи мають досить сильний запах, тому що містять у собі велику кількість бактерій. Коли кролик ковтає цекотрофи, слиз захищає бактерії, поки вони проходять через стравохід і шлунок кролика, потім цекотрофи повторно переробляються в сліпій кишці.

Читайте також  Утримання кролів у вольєрах.