Кролі рекс – утримання, розведення, фото та відео

Порода кролі рекс давно завоювали любов тваринників в усьому світі, завдяки своєму унікальному “плюшевому” хутру, яке не фахівцеві складно відрізнити від хутра шиншили. І хоча цих кроликів відносять до м’ясо шкурної породи, усе частіше гарних і кмітливих рексів заводять у якості домашніх вихованців, а особливо цікавих особин регулярно виставляють на міжнародних виставках.

Звідки пішли кролі рекс

Порода кролі рекс була виведена у Франції в 20-і роки XX ст. і отримала свою назву, завдяки особливому гену “рекс”, який дав абсолютно унікальний новий вид хутра. Хутро звичайного кролика складається з більш короткого пуха і довгих остьових волосків. Хутро рексів з’явився в результаті генетичної мутації, яка привела до того, що довжина пухових і остьових волосків зрівнялася, і з’явилося хутро з особою плюшевою текстурою, що нагадує оксамит. У природі мутації трапляються досить часто, тому багато порід з’являються не по програмі цілеспрямованого виведення, а саме в результаті випадкової мутації. Перший незвичайний кролик з коротким плюшевим хутром з’явився на світло у французькому селі Луш-Пранже в 1919 р. у місцевого священика, який тримав кроликів породи бельгійський велетень. Хутро здалося настільки гарним, що він назвав його “Рекс” (“королівський”) і прийняв рішення розводити подібних кроликів.

Пізніше порода, яка в ті часи давала кроликів тільки незвичайного червоно-коричневого (“бобрового”) офарблення, одержала назву “Кастор Рекс” або “Королівський бобер”. Офіційно представили породу “Кастор Рекс” в 1924 р. на виставці кролів у Парижі, після чого вона швидко завоювала популярність. Підвищений попит на кролиць Рекс незабаром привів до погіршення якості хутра, тому що ген “рекс” у цілому робив волоски більш тонкими й слабкими. Тому трохи серйозніші кролівники об’єдналися з метою розвитку й збереження породи та у результаті введення модифікованих генів від інших порід одержали породу Рекс із хутром різноманітного забарвлення і ідеальної якості, завдяки якому вона відома й зараз.

Читайте також  Кролі породи Бельгійський Заєць.

Порода кролі рекс

Стандартний представник породи кролі рекс – це великий кролик вагою від 3 до 4,5 кг (6-10 фунтів). У Великобританії розводять більш дрібних кроликів вагою 3-3,5 кг, а в США стандарт породи припускає вагу від 3,5 до 4,5 кг. Кролі середньої статури з міцним округленим тулубом довжиною від 40 до 54 см., сильними ногами, із плоскою подовженою головою невеликих розмірів і прямостоячими вухами середньої довжини.

Хутро в кролів рекс коротке у середньому близько 1,25 см, при цьому дуже густе і м’яке, шовковисте, з відмінним блиском і щільною плюшевою текстурою.

Вуса в кроликів Рекс короткі, можуть виглядати слабкими, як би недорозвиненими, і викривлятися по всій довжині.

Недоліки, неприпустимі для породи: вага менш 3,5 кг і більше 5,5 кг, опущені вуха довжиною більш 13 см, рідкий, що звалявся, неякісне хутро.

Офіційно визнані більше 20 різних офарблень, властивих породі рекс, при цьому деякі варіанти розцвічення визнані тільки в США, або тільки у Великобританії. Найбільше широко поширені й признаються в усьому світі наступні офарблення: червоно-коричневий (“бобровий”), чорний, блакитний, білий, шоколадний, шиншиловий, золотавий, опаловий, соболиний.

Особливості породи кролів рекс

Основною відмінністю кролів рекс від інших порід є їхнє незвичайне і тому дуже коштовне хутро. Хутро в рексів в 2 рази коротше, чим у звичайних кроликів, при цьому довжина пухових і остьових волосків практично однакова, через що хутро виглядає більш густим і як би ідеально підстриженим. Крім того шерстинки мають особливу структуру, хутро дуже м’яке, поверхня бархатиста й блискуча.

кролі рексНедосвідчене око легко може поплутати хутро кроля рекс із хутром шиншили або інших коштовних хутрових звірюків, і цим користуються нечесні продавці хутряних виробів, видаючи хутро цих кроликів чи то за стрижену норку, чи то за котика. При цьому саме хутро рексів досить коштовне, речі з нього відмінно носяться, у порівнянні з хутром інших порід.

Крім того, розведення кролів породи рекс цікаво не тільки з погляду  одержання якісних дорогих шкурок і м’яса.

Читайте також  Кролик чорно-вогненний - опис породи

Кролі рекс мають високий для цих тварин інтелект і спокійний темперамент, завдяки чому росте їхня популярність як домашніх вихованців. Ці кролі, крім свого симпатичного зовнішнього вигляду, мають миролюбний характер і люблять компанію дітей та інших тварин. Відома їхня відданість і сильний материнський інстинкт, кролиці рекс часто вигодовують чужих кроленят.

Як вибрати гарного кроля рекс?

Здорове кроленя повинене мати стандартну для породи форму тулуба й голови, міцний кістяк. Очі живі й блискучі, носик сухий, вуха й хвостик чисті, лабети міцні – якщо кроленя взяти за ошийок, тільце повинно напружуватися як пружина, а не в’януло звисати вниз. Особливу увага слід звернути на вовну – волосяний покрив повинен бути рівномірним, окремі шерстинки не повинні бути хвилястими або кучерявими. Хутро дуже щільне, вовна від корінь повинна рости вертикально й повертатися в первісне положення при гладженні кроленяти проти шкіри. Хвилястими можуть бути волоски тільки на животику або потилиці.

Утримання і розведення кролів Рекс

кролі рексВ умовах м’якого клімату породу кролі рекс можна утримувати на вулиці, при яскраво вираженому холодному сезоні, обов’язково слід обладнати спеціальні криті приміщення. У цілому вважається, що ця порода легше переносить холод, чим жару, але в кожному разі кроликів слід захищати від непогоди й занадто високих і низьких температур. Ідеальна температура для утримання +18-20 градусів, вологість – 50%. Кроликам протипоказані перегрів і довге знаходження під прямими сонячними променями, а також протяги й вогкість, занадто великий зміст у повітрі пилу й вуглекислого газу.

В іншому рексів утримують як і звичайних кроликів у клітках, обладнаних поїлками із чистою водою, спеціальними бункерними годівницями, сінниками й висувними піддонами для збирання. Норма годівлі – до 30-40 г сухих сумішей на 1 кг ваги, у раціон обов’язково повинне бути введене сіно або підсушена трава, а також свіжі городина, фрукти й вітаміни.

Читайте також  Елітні кролі породи Різен (Rіesen)

Слабким місцем породи Рекс є подушечки лабетів, через недостатню опушеність їх часто вражають дерматити, тому підлога клітки в жодному разі  не повинена бути з металевої твердої сітки. Для цих кроликів підлогу для кліток краще виготовляти з рейок з водостійкої фанери й завжди стежити за тим, щоб у клітці була товста підстилка із соломи.

Кролів Рекс також можна утримувати у квартирі, при цьому забезпечивши для тварини зручну простору клітку й регулярно проводити дегельмінтизацію та обробку від інфекцій.

Більш детально розглянути породу кролі рекс можна на відео.

YouTube Preview Image