Клітки для кролів своїми руками

Власники пухнатих, чарівних кроликів задаються, насамперед , питанням – у яких умовах повинні проживати їхні улюбленці.

Як вибрати місце для установки клітки

клітки для кролів багатоярусні своїми руками фотоЗупинимося спочатку на присадибному утриманні вухастих звірів. Можливі два варіанти:

  • відкрите утримання (на повітрі);
  • розміщення кліток у приміщенні (приміром , у сараї).

Для вибору місця установки кліток необхідно дотримуватися деяких правил.

  1. Вологість повітря не повинна перевищувати 60-75% (отже, клітки встановлюються в сухому, віддаленому від водойм, піднесеному місці).
  2. Оскільки кролики категорично не сприймають прямі сонячні промені, то клітки повинні бути розташовані в ідеалі – серед дерев, що дають тінь, або захищені штучною огорожею, що розсіює пряме сонячне світло.
  3. Протяги є частою причиною хвороб кролів. Тому рух повітря, що перевищує швидкість 30 м/с небажаний. Однак вентиляція кліток – одне із правил, яке повинне неухильно дотримуватися. Інакше випари виділень зашкодять здоров’ю ваших вихованців.
  4. На зимовий час місця утримання кроликів повинні утеплюватися, так щоб температура коливалася в діапазоні 10-20 С. Особлива увага приділяється утепленню маточників і відділень для кроленят.

Якщо тварини утримуються в закритому приміщенні, то воно повинне бути:

  • обов’язково оштукатурене,
  • добре провітрюване,
  • освітлюване взимку не більш 10 годин.

В ідеальному варіанті приміщення для утримання кліток із кролями повинне мати вікно на південній стороні у всю стіну.

Клітки на відкритому просторі бажано так само розташовувати у відповідності зі сторонами світла – лицьовою стороною на схід.

І ще один нюанс – клітки потрібно встановлювати на висоті 0,8-1,0 м. від землі. Це вбереже кроликів від укусів домашніх гризунів і значно полегшить обслуговування клітки кролівником.

кролівництво розведення кролів кліткиКласичний варіант клітки для утримання кроликів являє собою конструкцію наступних розмірів:

  • 50*70*30 см – для молодняку;
  • 50*100*30 см – для кролиць.

Увесь простір клітки ділиться на вигульне приміщення й глухий закуток, де кролики будь-яких віків знаходять притулок у хвилини “небезпек” і непогоди. Довжина відділення для вигулу може варіюватися, але звичайно становить до 50 см у довжину й ширину. Улюблений кроликами закуток – це короб довжиною 25 см і шириною 50 см. Він обшитий наглухо, і лише з лицьової сторони кріпляться знімні дверцята. Лаз, розташовується в стінці, що прилягає до вигульного приміщення, і звичайно становить 17*17 см.

Читайте також  Клітки для карликових і декоративних кролів

Специфіка будови кролячої клітки полягає в тому, що звичайно облаштовується сітчаста або рейкова підлога для вільного проходження відходів у піддон, що перебуває під підлогою.

Висота лицьової сторони клітки становить звичайно 55 см, а задньої стінки 30 см. Тобто клітка припускає похилий дах, який у випадку “ярусного” розміщення кліток, буде одночасно й піддоном для вищих кліток, у зв’язку, із чим звичайно оббивається оцинкованим залізом.

Матеріали для виготовлення кліток

При виборі матеріалів для виготовлення кліток краще віддавати перевагу якісному й екологічному дереву. Для будівництва каркаса підійдуть дерев’яні бруси. Для обшивки стін добре підходить дошка або фанера. ДСП неприйнятно, тому що набирає воду, розбухає й кришиться.

Для влаштування підлоги використовують зварену сітку із гніздами 1,7*1,7 см, або дерев’яні рейки шириною до 3 см. Рейки розташовують на відстані 1,5 см один від одного, для вільного проходження відходів у піддон. Якщо відстань між рейками більше зазначеного, або ж гнізда сітки більші, то це чревате переломами лабетів при встряванні в більших прорізах. Рейки для підлоги можуть бути пластиковими.

Одна умова повинна бути дотримана неухильно – матеріал для виготовлення кліток повинен бути гладким, без травмо-небезпечних сторонніх предметів.

Розміри й креслення клітки для кролів

Розміри кліток для кролів перебувають у безпосередній залежності від:

  • породи кролів;
  • обраної схеми утримання (міні-ферми, клітки “батарейного” типу, по Золотухіну
  • та ін.);
  • нормативних показників необхідних площ (приміром , для кролиць – 0,5-0,7 кв.м.,
  • самцям буде потрібно – 0,17 кв.м., а молодняку- 0,12 кв.м).

На практиці часто використовуються будиночки із двох з’єднаних кліток розміром 100*55 см. У даних клітках маткові відділення примикають до зовнішніх стін клітки й сполучаються з кормовими відділеннями лазами 17*17 см. На лицьовій стороні будиночка розташовуються двері: дві суцільні в гніздових відділеннях, і дві сітчасті у вигульних просторах. Між ними розташовують ясла й поїлки. Годівниці звичайно кріпляться до лицьової сторони сітчастих дверей.

Рекомендуємо ознайомитися так само як зробити поїлку для кролів своїми руками й кормушки для кроликів.

клітка для кролів своїми руками креслення

Сітчаста клітка

Цей різновид кліток призначений для розміщення в приміщеннях тваринницького типу й навіть у звичайних сінних сараях. Стіни й стеля кліток обшиваються сіткою із гніздами 2,5-5 см, підлога – 1,7*1,7 см.

Читайте також  Як краще зробити підлогу в клітках для кролів?

Головна перевага цих кліток – простота й доступність збирання й дезінфекції. Для цього буде потрібно лише гарна щітка й пропановий пальник, який допоможе з легкістю позбутися  непотрібних мікроорганізмів і скупчень кролячого пуху.

Сітчасті клітки займають значно менше місця, що є так само їх перевагою при веденні фермерського господарства.

Труднощі при будівництві кліток

Основною проблемою при виготовленні клітки своїми руками є відсутність якісних і детальних креслень.

Другими труднощами, з яких зустрічається домашній майстер – це нестандартність розмірів використовуваних будматеріалів. І як наслідок, необхідність покупки матеріалів під замовлення. Якщо до цього додається недостатність досвіду у виготовленні кліток, то стаття витрат на матеріали виявляється непомірно завищеною.

Поради по будівництву кліток

клітки +для кролів фотоМайстри-початківці роблять схожі помилки при будівництві кліток:

  • економія матеріалу приводить до тісноти, що погано позначається на здоров’ї й розмноженні кроликів;
  • маткове або гніздове відділення повинне бути стаціонарним (закути лякають кролицю й можуть послужити причиною тисняви кроленят).

Для зниження стресу при відсадженні молодняку можна використовувати клітку зі стаціонарним закутком для кроленят, у якому лаз розміром 12*12 см не дасть можливості кролиці постійно бути із кроленятами. І момент відділення кроленят буде вже не настільки стресовим.

Клітки для кроликів від Золотухіна

багатоярусні клітки для кролів

Великою популярністю користуються клітки М.І. Золотухіна. Їхньою основною відмінністю є відсутність піддонів, тобто суцільна підлога із плоского шиферу, і наявність сітки лише з тильної сторони кліток на ширину 15-20 см. Ступінчастість розташування однієї клітки над іншою допомагає позбутися  влучення відходів з “верхніх поверхів” на “нижні”. Характерною рисою є також відсутність гніздових відділень. Кролиці надається можливість будувати самостійно маточник із сіна. Кормушки для кролів у дверцятах кріпляться на обертових цвяхах, завдяки своїй шарнірній конструкції легкі для чищення.

На нашому сайті є стаття присвячена кліткам Миколи Івановича Золотухіна в якій ви знайдете всі практичні поради й рекомендації від автора, крім цього зможете ознайомитися із кресленнями й розмірами кліток.

Клітки від Цвєткова

Це своєрідний чотириквартирний будинок, з обладнаною системою вентиляції й “каналізації”. Тут присутні також начіпні маточники й гравітаційні годівниці й поїлки. Ясла для сіна оббиваються оцинкованою сіткою й кріпляться до рами цвяхами. Усі вразливі деталі зміцнюються бляшаними пластинами. У зимовий час відділення для молодих кроленят і маточники опалюються звичайними грілками медичного призначення. Незвичайним є розворот клітки на південну сторону.

Читайте також  Навіщо вольєр для кролів і як самостійно його побудувати

YouTube Preview Image

Раббітакс для починаючих кролівників

Клітки від фірми Раббітакс відрізняє своєрідний декор і екологічність виконання (характерна тільки для них система пере напрямку повітряних потоків). В основному вони призначені для великих фермерських господарств. Але є прийнятні варіанти, приміром , клітка із двох відділень. Для починаючого майстра креслення все-таки  є складними. І основним мінусом є дорожнеча при виготовленні.

Авторські конструкції

Хочеться відзначити клітки для кроликів Михайлова. Головна перевага міні-ферм – компактність (можливість утримувати 25 особин на площі 25 кв.м. з урахуванням відстані між будиночками в 70 см). Безсумнівною первагою є також автоматизація збирання відходів у герметичний контейнер. Істотним недоліком кліток Михайлова можна назвати дорогі матеріали для будівництва й безсумнівний професіоналізм виконавця.

Привертає увагу конструкція Є. Овдієнко. Характерною відмінністю її є спеціальні ворота, що закривають чотири-ярусну будову, що вміщає 24 клітки, від вітру й погодних капризів.

Клітка своїми руками для декоративних кроликів

клітки для кролів своїми руками фото

клітка для декоративних кроликів

Декоративні вухасті створіння можуть також прекрасно існувати в клітці, зробленої своїми руками. Для простого рішення необхідно визначитися з питанням – наскільки часто передбачаються прогулянки вашого вихованця на відкритому просторі. Якщо кролик гуляє не менше 3 годин на день, то досить розміру клітки 70*40 см. Якщо ж більшу частину часу ваш улюбленець буде проводити “будинку”, то розмір клітки повинен бути 100*50 см. В іншому слід дотримуватися тих же правил будівництва клітки, що й для кроликів фермерських господарств.

Із усіх перерахованих вище кліток для кроликів майстер початківець зможе вибрати для себе оптимальний варіант, що сполучає в собі простоту виконання, зручність утримання й прийнятну витратну вартість.

Якщо ви вирішилися завести декоративного кролика рекомендуємо ознайомитися так само яке повинно бути утримання і догляд за декоративним кроликом, не менш важливим значенням є і як правильно годувати.

Дивіться відео – як зробити клітку своїми руками.

YouTube Preview Image