Вирощування кролів в домашніх умовах

Кролики дуже плідні й швидко дозрівають. Тому вирощування кролів в домашніх умовах стає не тільки захопленням, а досить прибутковою справою.

Утримуючи кролів у домашніх умовах можна одержати 4-5 кг дієтичного м’яса з однієї особини, а також коштовне натуральне хутро. Розводити їх можна в мінімальній кількості не тільки для власних потреб, а можна розвести ціле господарство. Вирощування кролів не є дуже витратним і трудомістким заняттям. Для розведення їх необхідно враховувати деякі фактори й нюанси.

Вирощування кролів в домашніх умовах

вирощування кролів в домашніх умовахВирощування молодняку є одним із самих відповідальних моментів для господаря. У кроликів до кінця їх першого місяця життя відбувається зміна всіх зубів, вони повністю покриті вовною. Із цього часу вони готові до самостійного життя. Дуже важливо забезпечити їм правильний догляд. Головним приводом пересаджування дитинчат від клітки самки – стрімке скорочення її молочності (в 70% лактація припиняється до 45 дня після народження дитинчат). Деякі кролівники вважають за потрібне відсадити самку, а кроленят залишити в клітці, до якої вони звикли.

У молодняку може спостерігатися навіть зниження ваги в цей період. Зміну корму проводити не потрібно. Нову їжу варто вводити поступово, додаючи її у звичну для кроликів. Коли відсадять самку, молодняк сортують по вікових і вагових групах.

Спочатку молодих тварин розміщають по 6-7 особин у клітці. Для розведення молодняку на плем’я – не більше 4 кроликів 3- місячного віку. Пізніше розсаджують по окремих клітках самок (по 2 у клітку) і самців (1 у клітці).

Коли кроленята перебувають у групах, між ними можуть відбуватися сутички, і вони можуть травмуватися. Тому кролівникові необхідно часто оглядати молодняк. Хворих і погано зростаючих особин відсаджують окремо, поліпшують їм раціон харчування.

Читайте також  Чому кролиця не годує кроленят?

Помилки в годівлі кроликів можуть привести до проблем ЖКТ у тварин. На початку  після розведення кроленят і самки, молодняку дають невеликі порції корму, який легко засвоюється. У період 30 днів після відсаджування, коли кроленята вже перестають харчуватися молоком, їм дають змішані корми. Улітку добре їх годувати різно-травними культурами (звіробій, люцерна й інші). Узимку підійде сіно злаків, овес, морква.

Зелений корм давати відразу не можна, з 3 тижня життя кролика його вводять поступово, починаючи з 20 г. Перед кожною годівлею молодняк потрібно напувати.

Кролики в клітці

Їх варто підготувати заздалегідь. Вигідніше зробити їх власноручно. Обладнання клітки може бути різним, але в ній обов’язково повинно бути чисто, сухо, світло. Від цього залежить здоров’я й продуктивність кролів. Якщо тварини утримуються на відкритому повітрі, то підлога й стінки клітки потрібно утеплити. Підлогу краще зробити дерев’яною або із пластмаси, а не із сітки, щоб лапки тварини не одержали запалення. Краще спорудити подвійну підлогу – спочатку укладають рейки або ґрати, а зверху тесову підлогу.

У зовнішньому утриманні свої переваги, але в домашніх умовах вирощувати кроликів краще в закритих приміщеннях. Узимку тварини часто можуть обморожуватися на морозі.

вирощування кролів в домашніх умовах відеоПеред тим, як розводити кроликів, потрібно визначитися, яка мета їх вирощування. Виходячи із цього, можна вже зорієнтуватися з вибором породи кролів, які розподіляються на такі категорії:

  • м’ясні;
  • пухові (шкуркові);
  • м’ясо шкуркові.

Вибирати кролика для вирощування потрібно із чистими очима, блискучим щільним ворсом, міцним торсом і нормальною вгодованістю. Якщо купуються особини конкретної породи, то необхідно звертати увагу на її стандарти – чи відповідає  їм колір, вага, довжина кролика.

Не варто брати тварину, якщо в нього виражені такі дефекти:

  • вовна, що випадає;
  • криві кінцівки;
  • провисаюче черево;
  • ожиріння або виснаження;
  • звислі кінчики вух;
  • виступаючі стегна.
Читайте також  Як самостійно видалити гнійник у кроля .

Щоб кролики були в здоровому стані, необхідно дотримуватися загальних правил догляду за ними. Щодня  потрібно проводити чищення кліток і годівниць. Раз в 10 днів проводять дезінфекцію всього, що утримується в клітці. Не можна допускати протягів у приміщенні, де будуть утримуватися кролики. Потрібно якнайчастіше   проводити ретельний огляд вихованців, щоб вчасно виявити відхилення. Захворілу тварину відразу ізолюють і викликають ветеринара. Оптимальна температура для розведення кроликів +14-16 градусів.

Вирощування кроликів у домашніх умовах вимагає обов’язкову вакцинацію кролів. Обов’язково потрібно зробити щеплення від міксоматозу й вірусної геморагічної хвороби. Можна використовувати як комплексну, так і моно-вакцину.

Особливості вирощування кролів на м’ясо

Продуктивність кролика для одержання м’яса визначається багатьма факторами. Головними є якість харчування й умови вирощування. Самку краще вперше спаровувати в 4,5-5 місяців. Після народження кроленят її реалізують, а через 3 місяця можна реалізовувати й молодняк. Кроленят краще містити в тій же клітці, де вони народилися.

Завдяки тому, що використовуються молоді кролиці, продуктивність молодняку збільшується. Через низьку молочність разової самки, під нею краще залишати не більше 6 дитинчат.

Жива вага кролика на м’ясо повинна бути не менше 1,8 кг. Тварини по вгодованості бувають першої й другої категорії. До першої відносять досить угодованих особин, мускулистих. Стегна й задня частина, що округлилися, хребет не прощупується. Кролики другої категорії мають слабко виражений жировий прошарок, утягнені стегна, злегка виступаючі хребці.

Тварин з недостатньою вагою, а також самок, ослаблених годівлею, потрібно відгодовувати протягом  3-4 тижнів. У корм їм додають  полинь, кріп, хвойні гілки.

Основні моменти вирощування на пух

розведення кролів в домашніх умовахДля вирощування кроликів в домашніх умовах на пух потрібно зупиняти свій вибір на особинах з добре покритими ворсом лабетами, спиною, головою, боками й ін. Довжина ворсу не менш 6 см.

Читайте також  Чому кролиця рве пух, але не робить гніздо

Таких кроликів можна утримувати декількома способами: у клітках по 4 особини, або в групових вольєрах (10-15 штук). У холодну пору року тваринам обов’язково потрібно підстилати солому.

Пухові види кроликів вимагають більше протеїну, амінокислот, що містять сірку. Вони є невід’ємною складовою волосяного покриву. Раціон їх обов’язково повинен містити макуху, м’ясо-костне борошно, бобові зерна. В 2,5 місяця від роду в кроликів починають відбір пуху. Якщо він коротше 5-6 см, то його не збирають. Увесь пух у зимовий час вискубувати не можна, щоб тварина не занедужала або не загинула. Друге складання проводять після 4 місяців, третю – після 6. У дорослих кроликів пух відбирають раз в 2 місяця.

Рекомендації професіоналів

Досвідчені тваринники для продуктивного вирощування кролів в домашніх умовах дають кілька корисних порад.

Для підвищення продуктивності тварин один раз у тиждень їм дають 1 мг хлористого кобальту. Його розчиняють у воді й добре перемішують із їжею. Давати його потрібно починати з початку відбору пуху. Можна замінити його азотнокислим кобальтом.

Для збереження пуху у будинку його впаковують у ящик 80х50х50 см. Він повинен ретельно закриватися, щоб не допускати проникнення вологи, комах, гризунів. У ящик поміщають нафталін, щоб уберегти продукцію від молі. Місткість такої тари близько 7 кг пуху.

Коли з’являється новий кролик, його спочатку потрібно помістити окремо від інших. Близько місяця його необхідно тримати на карантині, щоб за цей період уявити можливі захворювання й дефекти.